Начало


РЕКЛАМА

Banner
24 май PDF Print E-mail
Site Administrator   
Wednesday, 29 May 2013 16:15

 

24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

В България 24 май е обявен за официален празник в чест на светите братя Константин-Кирил и Методий. В този ден празнуват учащите се, преподавателите, дейците на културата и целия народ. 24 май се посреща с богато украсени с цветя и знамена училища.

Светският празник за Кирил и Методий бележи началото си от Възраждането, свързва се с тържествата в училищата, които в онова време са основните носители на българското слово, на националното самосъзнание. Организиран е на 11 май през 1851 г. за пръв път у нас в гр. Пловдив, отначало като училищен, а по-късно като народен празник на българската просвета и култура.

Този ден носи в себе си силата на словото, на българския дух. Това е един от най-българските празници. Той не е свързан с епични битки и геройски подвизи, но въплъщава ентусиазма и просветителския порив на първоучителите и тези, които поемат след тях по трънливия път на познанието.

paradparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparadparad

На 24.05.2013 г. на площад „Съединени” в град Чирпан се проведе общоградско тържество, в което участие взе и СОУ „П.К. Яворов”. Училището се представи с четири блока мажоретки с ръководители Силвия Тотева , Мария Петрова, Атанаска Костова и Трифон Йорданов. В програмата взеха участие фанфарната музика с ръководител Кина Йорданова, двете знамени групи на училището и деца от вокална група при Народно читалище „П. К. Яворов“.

В тържествения парад участие взеха също всички училища и детски градини от гр. Чирпан.

Вечерта, на 24 Май, абитуриентите от ВИПУСК 2013 г. отпразнуваха заедно с любимите си учители своята незабравима бална вечер.

Нека не забравяме, че смисълът на този празник е да ни накара да си спомним, че българската култура винаги е била и винаги трябва да бъде част от световната културна традиция и от ценностите на световната култура. И че всичко, което правим днес, тук и сега, отеква в историята на културата и в бъдните векове.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!

 

 

Last Updated on Monday, 03 June 2013 07:44
 

Търсене в сайта



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.