Начало ::--> Извънкласни форми ::--> АРХИВ ::--> СИП Волейбол


РЕКЛАМА

Banner
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА PDF Print E-mail
Таня П. Манева   
Monday, 30 December 2013 00:00
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКА
КОЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СУРВАЧКАКомпетентното жури
bwd 1/5 start stop 
fwd

„Сурва, весела година!“

С това наричане свързваме един обичай, който се прави в първия ден от новата година – сурвакане. Традицията повелява на този ден да се „налага“ с дрянова украсена пръчка (сурвачка) за здраве и берекет.

Идеята да се изработят красиви дрянови сурвачки събра ученици от 6-тите класове в едно състезание под ръководството на г-жа Мими Георгиева – учител по изобразително изкуство и г-жа Валя Костадинова – училищен психолог. Децата бяха разделени в шест групи по трима ученици като в рамките на 30 минути трябваше да украсят една традиционна сурвачка с естествени материали (пуканки, сушени плодове, прежда и гевречета). Всички се справиха много добре, но както на всяко състезание и тук имаше победители.

На първо място бяха класирани Мария Павлова, Вътко Савов и Валентин Нейков от 6В клас.

Второ място заеха Василена Видева, Сияна Желева и Стелиана Христова от 6Б клас.

На трето място застанаха Георги Колев, Койчо Минчев и Християн Борисов от 6В клас.

Журито в състав: г-жа Иванка Ненкова (директор на училището), г-жа Екатерина Петрова и г-жа Стефка Желева (заместник директори) беше безпристрастно и раздаде сладки награди, както и сертификати за участие на всички участници.

Това състезание за изработване на сурвачка се провежда за първи път в СОУ „П. К. Яворов“, а от интереса към него зависи и провеждането му всяка година.

Г-жа Мими Георгиева има идея всеки базар, който се организира в училище да бъде съпътстван от подобно състезание. До сега в училище са проведени две състезания: за изработване на мартенички в 5-ти клас и за изработване на сурвачки в 6-ти клас. Великден и Цветница са празници, които предразполагат към организиране на подобни състезания за изработване на венец или украса на яйце.

Този тип работа в училище е нещо различно и създава голям интерес у децата.

srvch2013srvch2013srvch2013srvch2013srvch2013

 

Last Updated on Sunday, 16 March 2014 17:02
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.