Начало ::--> Извънкласни форми ::--> АРХИВ ::--> СИП Волейбол


РЕКЛАМА

Banner
Екскурзия до Велико Търново PDF Print E-mail
Таня П. Манева   
Saturday, 08 November 2014 00:00
Заедно в духа на българското
Заедно в духа на българското
Заедно в духа на българското
Заедно в духа на българското
Заедно в духа на българскотоГрупата в Търново
bwd 1/4 start stop 
fwd

На 31.10. – 01.11. 2014г. се проведе екскурзия за членовете на БМЧК при СОУ „П. К. Яворов”, която влючваше посещение на градовете Трявна и Велико Търното. Тези два града са огнище  на националното самосъзнание и  разкриват пред своите посетители атмосферата на миналото. Единият ни позволява да усетим уюта на тесните улички и къщурки, както трепета от развиващата се просветителна дейност, а другият - величието на българския дух, гордо издигащ се над Царевец.

Първата спирка от пътуването бе Трявна - градче, което побира в себе си голям брой музеи и културни забележителности. Във връзка с празника на народните будители – 01.НОЕМВРИ учениците решиха най-напред да посетят люлката на българското светско образование – Старото или наричано още Славейковото школо. В него тревненци канят като учител Петко Славейков, а промените които той въвежда са толкова много и значими, че неговата личност скоро се превръща в символ за училището. Освен възстановка на стая от взаимно училище в сградата се помещават: галерия с картини и пластики – дарение от художника Д. Казаков – Нерон и неговия брат Н. Казаков, а също и изложба от стари часовници и документално изложба, представяща историята на учебното дело в Трявна. Вторият музей, който учениците посетиха, бе Даскаловата къща, която е известна с великолепните си тавани-слънца, наричани още „резбованите слънца на Трявна”. В същата сграда е открит единствения по рода си Музей на резбованото изкуство, представящ развитието на Тревненската школа. Важен акцент на експозицията е дърворезбената колекция на Генчо Марангозов.

Посетен бе и музеят за азиатско и африканско изкуство, който е едниственият такъв на Балканския полуостров и представя повече от 200 експоната от Непал, Тибет, Китай и Индия.

Усетили традиционната атмосфера на Трявна, учениците се отправиха към един още по-голям паметник на бългаския дух – Велико Търново. Те обходиха Самоводската чаршия, която е значим музеен обект в града, както и улица „Гурко”- една от най-живописните улици. Посетиха паметника на Асеневци, който е посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II, а мечът около който те са разположени символизира мощта и възхода на средновековна България. И разбира се се възхитиха на величието на Царевец – главната българска крепост по време на Второто българско царство.

Повод за екскурзията бе победата на младите доброволци при БМЧК в конкурса за мултимедийни проекти на тема „ Наркотиците – илюзии, страдание, престъпност” през юни тази година, в който участваха с филм озаглавен „Наркотиците не ти казват – Обичам те!”.

trn2014trn2014trn2014trn2014

Last Updated on Sunday, 30 November 2014 00:16
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.