Начало ::--> Извънкласни форми ::--> Художествено слово


РЕКЛАМА

Banner
Втора национална Кръгла маса PDF Print E-mail
Донка Жекова   
Sunday, 15 May 2016 16:55

Втора национална Кръгла маса събра младежки елит в Чирпан

На 26 март в СОУ „П.К.Яворов“ се проведе втора национална Кръгла маса по проблеми на младежката агресия, домашното насилие и прояви на дискриминация на основата на етнически, религиозни и други различия сред младите хора в образователната система. За пореден път проявата бе по инициатива на Младежкия правозащитен център „Заедно за теб“, а съорганизатори бяха Българският хелзинкски комитет, Регионален инспекторат по образованието Ст.Загора, СОУ „Максим Горки“ Стара Загора, СОУ „Екзарх Антим Първи“ Казанлък и СОУ „П. К. Яворов“ Чирпан. Гост на събитието беше г-жа Даниела Драгийска - председател на ОбС Чирпан.

Със свои доклади, изказвания и презентации участие в Кръглата маса взеха ученици от: 138-мо СОУ „Проф. Васил Златарски” София, от Стара Загора: Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, СОУ „Максим Горки”, Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“, Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Петрович Павлов“; СОУ „П. Р. Славейков“ Кърджали, СОУ „Екзарх Антим І” Казанлък; "СОУ „Васил Левски" Гълъбово, "СОУ „Христо Ботев" - гр. Джебел, и домакините - СОУ „П.К. Яворов”.

Обръщение към участниците в Кръглата маса произнесе единадесетокласникът Георги Монев - председател на Организационния съвет към Младежкия правозащитен център „Заедно за теб“. Приветствие към всички участници и гости поднесе и г-н Трифон Йорданов - и.д. директор на СОУ „П. К. Яворов, домакин на проявата, в което изрази задоволството си от нарастващия интерес на младите хора към проблемите на гражданското общество. Бяха прочетени поздравителни адреси от директорите на СОУ „Максим Горки“ Стара Загора, на СОУ „Екзарх Антим І” Казанлък и от Българското училище „Васил Левски“, гр. Саутхемптън, Великобритания .

Акцентите в тази национална Кръгла маса бяха два: „Младежката агресия, породена от ксенофобия, расизъм, религиозни, етнически и други различия” и „Национална идентичност и мултикултурализъм (мултикултуралистични модели)”, като представянето на докладите беше организирано в традиционните две работни секции по двете теми: „Моят свят е млад и свободен“ и „Различни, но приятели“. Ръководител на първа секция беше доцент д-р по история Георги Вълчев от СУ „Св.Кл. Охридски“. Работата на втора секция се ръководеше от професор д-р по философия Христо Тодоров - заместник - ректор на Нов български университет - София, и г-н Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет.

Участниците имаха възможност да представят своите доклади, есета и презентации и да ги дискутират емоционално, но делово и конструктивно. Учениците показаха богати наблюдения и ясни позиции по обсъжданите проблеми, а слушателите бяха впечатлени от знанията и идеите на докладчиците, от адекватността и свободата на тяхното речево поведение. В цялостното си представяне - оживено и плодотворно - младите хора показаха способност за диалог и желание за съвместна работа по проблемите на гражданското общество. Вълнуващ момент беше представянето на родения в Сирия осмокласник от СОУ „Екзарх Антим І” Казанлък Юнис Юсеф Асфар („най-силният ученик в класа”, по думите на неговата учителка). На ясен български език и с интересни фотографии младежът - син на българка и сириец - представи нелеката съдба на своето семейство, внезапно преобърната от войната в Сирия. Юнис впечатли както с познанията си за българския свят като природа, традиции и обичаи, така и с любопитни факти за историята и културата на своята родина.

На закриването на събитието ръководители на двете секции обобщиха резултатите от заседанията и изразиха удовлетворението си от работата с учениците. Г-н Вълчев заяви, че „участниците са изключително интелигентни и мотивирани млади хора, които трябва да развиват силните си страни”, а г-н Тодоров подчерта, че „участието им е изпитание, което те са издържали по най-добрия начин”. На финала г-н Красимир Кънев - член на Общото събрание на Младежкия правозащитен център „Заедно за теб“, поздрави участниците в Кръглата маса за ползотворната работа, пожела им бъдещи успехи и връчи на всеки един от тях удостоверение за участие .

Накрая участници и гости бяха поканени на посещение в Дома на Яворов, където ги очакваше г-н Тодор Иванов - главен уредник на музейния ансамбъл и председател на Младежкия правозащитен център „Заедно за теб“. Там имаха възможността не само да разгледат родния дом на великия поет и интересната музейна експозиция, да си направят снимки за спомен, но и да се насладят на богатата откъм факти и въздействащо поднесена беседа от г-н Иванов. Всички се обединиха около становището, че това вълнуващо и неповторимо преживяване е чудесен финал на проявата.

Last Updated on Sunday, 15 May 2016 17:38
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.