Начало ::--> Проекти ::--> Erasm +


РЕКЛАМА

Banner
Лекция по журналистика PDF Print E-mail
Таня П. Манева   
Monday, 08 January 2018 00:02
Локални медии в дигиталната епоха
Локални медии в дигиталната епоха
Локални медии в дигиталната епоха
Локални медии в дигиталната епохаСреща на учениците с университетския преподавател по журналистика Петър Айолов
bwd 1/3 start stop 
fwd


ГОСТУВА НИ УНИВЕРСИТЕТСКИ  ПРЕПОДАВАТЕЛ  ПО ЖУРНАЛИСТИКА

В Средно училище "П. К. Яворов" гр. Чирпан репортерите от ученическия вестник "Свободен ч@с" проведоха среща с университетския преподавател по журналистика Петър Айолов, а темата бе: "Локални медии в дигиталната епоха." Какво е общото между локалните медии като "Свободен ч@с"  или „Чирпански новини“ и глобалните медийни гиганти като Дисни, Фейсбук и Гугъл? Защо обикновените хора извън големите градове, както и учениците и студентите, трябва да разбират как действа глобалната система за комуникация и защо това е важно за самите тях?

По принцип, развитието на дигиталните медии се свързва с теорията на глобализацията, тъй като те дават възможност информацията да достига до всички краища на света, а вече и на всички езици, заяви г-н Айолов. Доскоро девизът на глобализацията беше "Мисли глобално, действай локалнo!", което означава една свръхцентрализация и монополизация на световната комуникационна система. Моделът се повтаря и на национално ниво, като големите национални медии доминират в борбата за публиките и в избора на дневен ред на новините и значимите теми. Тази тенденция обаче оставя една огромна част от публиките без подробна информация за живота около тях и локалните събития и новини, които засягат директно живота им.

Развитието на технологиите и практиката на онлайн медиите в началото на 21-ви век показват една различна картина, в която локалните медии и източници на информация стават все по-важни фактори, заяви лекторът. В момента се води битка за световните публики, от едната страна това са огромни компании като Дисни, Гугъл и Фейсбук, а от друга – милиони малки медии, блогове, сайтове, групи и страници в социалните мрежи. Девизът на тази нова тенденция в глобализацията е „Мисли локално, действай глобално“ и означава, че вместо идеите и информацията да се спускат пирамидално от върха, те идват отвсякъде едновременно и само хората решават какво е важно за тях и какво да използват. В този смисъл, медийното образование на учениците и студентите в изключително важно, за да могат те да разкажат своите истории и да споделят своите идеи с целия свят, независимо дали живеят в Чирпан или Чикаго.

"Днес ако нямаш телефон, какъв журналист си?" -  заяви Айолов и допълни, "че сега е по-лесно да снимаш видео или снимки на дадено събитие и просто да ги качиш в някоя социална мрежа и ти вече си репортер!" Тъй като за излизането на вестник се изисква време, свързано е с изразходването и на пари, в социалните мрежи това се спестява и също достига до много хора...

Днес от традиционните медии лъха една скука, заяви Айолов, защото те правят новините си по доста остарял и стандартен начин. За да заснемат едно събитие, големите телевизии пращат екип, често с тежко и голямо оборудване. След това следва обработване на материала и т.н. до излъчването му. Те държат да го правят професионално, а това отнема много време. Каква е алтернативата? Имаш хубав телефон, попаднал си в центъра на интересно събитие, заснимай го и го пусни в социалните мрежи. А ако направиш и интересен коментар, ще събереш хиляди лайкове. Наблюдава се една видео тенденция, която преобладава в социалните мрежи. Хората възприемат много повече от живата картина, отколкото от статична, без звук и движение. „Пътувате навсякъде, виждате интересни хора и събития. Ами покажете ги на другите - имате телефон, днес има много приложения, с които това може да стане лесно и бързо, даде ни съвет г-н Айолов. Само че напишете към клипчето или снимките и неголям текст.

Накрая лекцията, която трябваше да трае 40-на минути „погълна” цялото време с интересни факти и разкази, от които най-интересната беше тази за "чорапения бос".

journalist2017journalist2017journalist2017

Last Updated on Monday, 08 January 2018 00:09
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.