Начало ::--> Извънкласни форми ::--> Художествено слово


РЕКЛАМА

Banner
Ученическо четене "Да открием Чудомир - 2019 - Жълтото петле" PDF Print E-mail
А. Колев   
Wednesday, 27 March 2019 10:21

4ydomir-10
4ydomir-11
4ydomir-16
4ydomir-18
4ydomir-21
4ydomir-22
4ydomir-23
4ydomir-26
4ydomir-27
4ydomir-28
4ydomir-29
bwd 01/11 start stop 
fwd

В периода от 11 - 25 март 2019 г. учениците от СУ "П. К. Яворов" Чирпан активно се включиха в инициативата на Фондация "Чудомир", която организира ученическо четене на разкази на Чудомир, включени в книгата за деца "Жълтото петле". Инициативата е и във връзка с организиране на "Чудомирови празници", посветени на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата, насочени към популяризиране на живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

Организацията бе поверена на библиотекаря на училището - старши учител по български език и литература Недка Петрова. И ръководството, и ученици, и учители откликнаха с огромно желание на предложената проява.

От г-жа Недка Петрова бяха организирани и проведени четения по разказите от книгата "Жълтото петле" в часа за извънкласно четене. Това стана най-вече с ученици от 2-4 клас, както и отделни паралелки от 8 и 9 клас… Четенията бяха придружени и с подробно запознаване с жизнения и творчески път на Димитър Чорбаджийски, както и с трагичните обстоятелства на неговата кончина.

Бяха проведени и колективни, и индивидуални четения в училищната библиотека, като в тях се включиха както учители по български език и литература, така и преподавателите в ЦОУД и директорът на училището. Ученикът от 3 "б" клас Борислав Петков Игнатов изготви презентация за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски, момичетата и момчетата прочетоха по роли разказите "Филосипедист" и "Не съм от тях". Учениците Велизара Моллова и Божидара Стойчева от 4 "б" клас, Памела Паскова и Габриела Стефанова от 6 "а" клас и Сиана Георгиева от 10 "а" клас написаха есе на тема: "Защо харесвам Чудомир?". Учениците Марио Крумов, Александър Танев, Слави Димитров пресъздадоха разказа "За Бог да прости", а Денис Иванов и Ганчо Беремов - "Урок по история", пред съучениците си от 6 "а" при ЦОУД, с ръководител г-жа Ирена Атанасова.

Даница Сократова, Дария Димитрова, Стефани Иванова и Рая Николова изнесоха истински спектакъл в библиотеката на училището по разказа "Не съм от тях" пред своите съученици от 6 "а" ЦОУД.

Третокласничката Никол Атанасова от 3 "б" клас се включи в инициативата с рисунка на родната къща на Чудомир в с. Турия, а Ивона Вълева от 10 "а" клас нарисува портрет на Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир. Картината е върху платно с размери 24x30, с помощта на акварел и моливи.

Учениците от 6 клас от ЦОУП при СУ "Пейо Крачолов Яворов" - Ани Владимирова, Ивон Огнянова, Паола Жекова, Павлин Тотев и Памела Паскова, се включиха в конкурса с общ проект с интересни биографични факти и снимки от живота на  Чудомир, негови известни и забавни мисли и част от творчеството му. Учениците с интерес и голямо старание подготвиха сами материалите и нестандартния вид на проекта.

reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019reading2019

Last Updated on Thursday, 28 March 2019 05:32
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.