Начало


РЕКЛАМА

Banner
Литературен конкурс "Галя Вазова" PDF Print E-mail
А. Колев   
Wednesday, 06 November 2019 00:00
Violeta-01
Violeta-10
Violeta-2
Violeta-2-1
Violeta-4
Violeta-4-1
Violeta-5-1
Violeta-9
bwd 1/8 start stop 
fwd

Михаела Начева от 12 клас на СУ "П. К. Яворов", миналогодишната носителка на наградата "Галя Вазова" и Емануил Бошнаков от 10 клас на същото училище получиха награди и грамоти за участието си в ежегодния конкурс за литературна награда на името на Галя Вазова.

Наградата е създадена през 2017 г. в памет на Галя Вазова, която беше един талантлив човек, поет, писател, учител, живял и работил в Чирпан. Наградата е създадена с амбицията да съхранява паметта на Галя Вазова сред чирпанската общественост и да стимулира изявени в творческо отношение чирпански деца, с дарби в областта на литературата.

Тази година участниците писаха по темата "Чирпан - с перо и четка. Думи за майсторите". Техните есета бяха придружени от препоръки от учителите.

Наградите бяха връчени от Виолета Христова - председател на Литературен кръг "Смисъл" пред група ученици от шести и седми клас от 7 СУ "Св. Седмочисленици", София, които бяха на посещение в музея. Сред тях бяха и децата от клуба по творческо писане "Ние 6.0", чийто ръководител е Виолета Христова. Тя разказа за своята приятелка Галя Вазова, която беше директор на училище, журналист и макар че нямаше книга, обичаше литературата. Много хора четяха нейните текстове в Интернет. След трагичния инцидент с Галя, Виолета Христова събира нейните текстове и благодарение на сина й и нейните близки прави подбор и редакция. Приятелите на Галя от цял свят събират нужната за издаването сума и книгата на Галя Вазова излиза.

На Виолета Христова обаче й се струва, че това не е достатъчно. Тя иска децата, които се раждат в Чирпан, да помнят името й и да се интересуват от написаното. Затова учредява литературната награда на името на Галя Вазова и която всяка година се дава на талантливо дете от Чирпан след участие в конкурс, който тази година се проведе за трети път.

Виолета Христова благодари за участието на всички деца, които досега са се включили в конкурса и благодари за препоръките, които са написали за своите ученици преподавателите Елена Иванова и Гергана Иванова.

На финала Виолета Христова с нескрито вълнение разказа за Галя Вазова: "Помня я като малко момиче, идвахме двете в този музей на клуба по творческо писане при поета Димитър Данаилов. После стана един интересен човек, който винаги искаше нещата да се случват динамично и красиво. За децата от София е може би малко странно това, което си говорим тук, не е задължително да запомнят, но ще се радвам да усетят. Че като хора ние се срещаме и срещите ни не винаги са осъзнати, но винаги ни променят. И понякога ни променят много, понякога ни карат да растем, да летим. Галя обичаше да пътува, всеки ден правеше обиколки с колелото си и описваше видяното в едни чудни пътни репортажи, в които влизаше в образа на един извънземен пратеник, който е дошъл на нашата планета в малкия град Чирпан и се опитваше да види градеца ни с извънземните си очи. Получаваше й се. Днес тя има хиляди последователи във Фейсбук, които четат нейните репортажи и нейните стихове. Искам да й благодаря, че я имаше в моя живот и да й кажа, че винаги ще я помня!" Виолета Христова завърши с текста на Михаил Жванецки "Животът е кратък".

vazova19vazova19vazova19vazova19vazova19vazova19vazova19vazova19

Last Updated on Tuesday, 12 November 2019 06:19
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.