Начало ::--> Извънкласни форми ::--> Художествено слово


РЕКЛАМА

Banner
Художествено слово PDF Print E-mail
Гергана Иванова   
Sunday, 12 January 2020 22:13
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
bwd 01/12 start stop 
fwd

Художествено слово е извънкласна форма, в която участват деца от 5 до 12 клас.

Основна цел на тази училищна дейност е развиването на творческите умения на учениците. Заниманията включват активна подготовка за участие  в училищни изяви и национални конкурси.

Дългогодишното съществуване на „Художествено слово” като част от училищните програми за развитие на творческия потенциал на учениците доказва на практика своите резултати. Едни от високите постижения на учениците през последните години е работата върху издаването на две книги с ученическо творчество, заемане на призови места в национални литературни конкурси и достойно представяне в училищните литературни и рецитаторски конкурси. Всяко училищно тържество – откриване на учебната година, патронният празник на училището, изпращане на поредния випуск през месец май, е с участието на ученици от тази извънкласна форма.

Тук децата усъвършенстват своите умения да творят стихотворения, приказки, есета, с които участват в Националния литературен конкурс „И ти си в мене, ти – родино моя!” и винаги успяват да се наредят сред първите трима.

Ето и последните наградени: през 2018 година Емануил Бошнаков от 9 „А” клас  завоюва в този конкурс второ място в раздел проза. Ивайла Вълчева от същия клас получи специалната награда на читалище „Яворов” в Националния конкурс „Подир сенките на облаците”, проведен на 09.06.2019 година, като тя беше отличена с първо място в училищния литературен конкурс „Все туй копнение в духът … „. Елмира Танева е първият носител на наградата „Галя Вазова” в литературния конкурс „Цветовете на живота”.

Имената на другите ученици, получили високи отличия през годините, са Десислава Илиева от 7 клас,  Камен Даскалов от 8 клас, Стиляна Гъчева, 9 клас, Михаела Чонос и Виктория Кунчева от 8 клас, Ивана Колева и Александър Петков от 7 клас.

Всяка година групата от „Художествено слово” участва в отбелязването на годишнината от рождението на Димитър Данаилов с поетични или театрални композиции под егидата на къща музей „Пейо Крачолов Яворов”, град Чирпан. И както подсказва наименованието на тази извънкласна форма, „Художествено слово” поставя на първо място любовта към словото, изразителното четене, любовта към книгите и отговорното отношение към родния език.

Да боравиш умело с думите, да усетиш хармонията между мисъл и звук, за да изразиш онова, което усещаш, е сред най-важните цели в работата ни. Не винаги успехът идва веднага, добрите резултати не се постигат бързо, защото да умееш да пишеш за другите изисква отговорност: отговорност към  себе си, отговорност към другите, но най -вече любов към нашия „език прекрасен”.

И нещо много важно: никой от нас не знае какъв талант е заложен вътре в нас, докато не опита.

Затова всеки един от вас, ученици, е добре дошъл в „Художественото слово” на Средно училище „Пейо Крачолов Яворов”, град Чирпан.

А пък и кой знае, може ти да си бъдещият поет, писател или артист!

poetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetrypoetry

Last Updated on Sunday, 12 January 2020 22:49
 

Търсене в сайта

Подобни статии



Архив

Най-четеното

Посетители

tumblr site counter
Посещения/Статистики

Първолачета

IPv6 Certification Badge for chvdr

Секции


Powered by SOU P.K. Iavorov - Chirpan. All Rights reserved. 2011-2013 Copyright, (c). http://support.chirpan.info. Designed by: Joomla themes prado Valid XHTML and CSS.